Jeg ler,derfor er jeg.

Finnes det noe i denne verden som er herligere enn latter?

Latter er, i mine ører, den vakreste lyden som finnes!

Og latterkrampe for eksempel, den deiligste følelsen!

JEG ELSKER Å LE!

Jeg hadde tenkte å skrive noe morsomt om latter, og ettersom jeg er en skribent av de sjeldne og virkelig undersøker grundig alle temaene jeg skal belyse på denne utrolig beleste og viktige nyhetsbloggen, så googlet jeg selvfølgelig “hva er latter”.

Dette var noe av det første som kom opp:

 • 28. mar. 2006 – At «latter er den beste medisinen» har vi alle hørt. Medisin mot hva? Det finnes masse bevis for at latter kan forbedre menneskers helse og …
 • 7. aug. 2007 – Sosial latter oppstår for eksempel når andre ler, og vi ikke helt vet hva de ler av. Så kan vi le ond-skapsfullt, eller når vi er redde. Hjerneskader …
 • 11. mai 2013 – Adferdsekspert Judi James fikk i oppdrag av en vinprodusent å kategorisere forskjellige typer latter, og forklare hva slags latter det er snakk om, …
 • 29. des. 2004 – Hvor ofte ler du? Svaret er at du sannsynligvis ler ganske mange ganger hver eneste dag. Ikke rart at latter er blitt et forskningsfelt. For hva er ..
 • 30. jan. 2015 – Visste du at latter kan gi deg brokk og urinlekkasje?

Etter den siste der, som tydeligvis er en skrekk og advarsel til alle oss som ler mye, så stoppet jeg opp. Det får da være grenser. Vi vet vel alle hva latter er. Det er den beste medisin mot det aller meste.

laughing_seal_on_beachOg så er det tydeligvis, har jeg nå lært, oppskriften på hvordan man skal få brokk og urinlekkasje. Men vi visste vel også det fra før, du har ikke ledd med hele kroppen og litt for mye til, før det kommer noen uheldige og ukontrollerbare små dråper i undikken.

Siden jeg (som dere har skjønt) elsker lister, så skal dere nå få en utfyllende liste over de ti mest vanlige latter-typene. Kom over den på en av de første sidene på google om latter, ja, jeg trykket meg faktisk inn på alle utenom den siste. Den følte jeg var unødvendig. Alle de andre var selvfølgelig kjempe viktige.

You. Are. Welcome.

Hveselatteren: Denne kan også beskrives som undertrykt fniselatter. Ifølge James (som Laughing-sealhar forsket på feltet) har mange som for eksempel har jobbet i et miljø der høylytt latter ikke er greit (for eksempel folk som sitter i et åpent kontorlandskap der kollegene stadig er på telefonen) utviklet denne lattertypen. Den kombineres gjerne med en hånd foran munnen.

Den smittende latteren: Noen har en herlig latter som smitter veldig lett. Da er lydene som kommer gjerne sammenhengende, det vil si at personen ler uten stopp, og samtidig smiler bredt. Ofte prøver personen å undertrykke latteren, fordi hun vet at når hun først drar i gang klarer hun ikke stoppe. En skikkelig humørspredende latter!

Undertrykt eksplosjonslatter: Denne er beslektet med den smittende latteren. Det bobler opp, men personen prøver først å unngå latterkulen. Det går til slutt ikke, og latteren eksploderer ut. Det handler gjerne om at vi ler av noen, eller noe dumt noen har sagt. Vi vil først prøve å ikke le, men det går ikke …

Orangutans LaughingPåtvungen latter: Denne virker nesten innøvd, og fremstår ikke som helt ekte. Kanskje ler personen av høflighet, eller så kan det være at hun ikke helt skjønner humoren, men ler fordi hun ser alle andre gjør det. Smilet treffer ikke øynene, og latteren kommer ikke fra magen, slik den smittende latteren gjør.

Kunstig latter: Denne er nært beslektet med den påtvungne latteren, men involerer gjerne mer overdrevent kroppsspråk, som risting på skuldre. Personen forstår ikke helt hva som er morsomt, og latteren når ikke øynene. Folk som ler kunstig har ofte ikke lært å le skikkelig, ifølge James. Noen bruker forøvrig denne for å være morsomme, og få andre til å le.

Babylatteren: Når noen ler så de høres litt ut som en baby som gråter, er det gjerne fordi de vil dekke over en flause. Du vet, den unnskyldende litt lavmælte latteren vi slipper ut når vi har sagt noe dumt, og er redd for hva publikummet tenker om oss.

Barnlig fniselatter : Utbrudd av fnising og latter mens personen ser på andre for laughing-animals-17bekreftelse er en type latter barn gjerne har. De er ikke helt sikre på at det er greit å le, men må bare, og vil helst dra med seg andre på moroa. Litt rampete, men ganske sjarmerende.

Brølelatter: Dette er latteren som overrasker. Hvordan kan en så liten og nett dame le så høyt og voldsomt? Brølelatteren er veldig spontan, og indikerer at personen er en spontan type, som kanskje innimellom ler på feil sted, og noen ganger må unnskylde seg etterpå.

Fnising: Ren og skjær fnising kommer ofte som svar på for eksempel upassende brølelatter. Fniseren vet at det er galt å le høyt, men synes situasjonen er morsom. Folk som alltid bare fniser er gjerne lavmælte og litt sjenerte, men likevel sosiale og med et godt humoristisk blikk.

Laughing_owlMonoton latter: Vanligvis ler vi i forskjellige toner, men noen har en monoton latter som ikke skifter tone i det hele tatt. Denne latteren legger vi lett merke til, og ofte spør vi oss om den er ekte eller ikke. Den kan godt være det, men noen ganger ler personen slik for å få oppmerksomhet.

Om ikke det var opplysende og spennende lesing,ja da vet sannelig ikke jeg hva dere er på jakt etter her i livet.

Er vel ikke til å stikke under en stol, eller gjemme i mosen som de sier på Paradise Hotel, at jeg definitivt går under kategorien BRØLELATTER. Først og fremst ihvertfall.

Hvilken latter har DU?

Trenger du 5 gode grunner til hvorfor du bør le mer? Ta en titt her da vel :

Om ikke annet, så har vi ihvertfall lært at det ikke bare er lov, men faktisk både smart og sunt, å le hjertelig av forstoppelse!

Men er du usikker på hvordan du egentlig skal le helt RIKTIG? Det finnes en måte du kan øve deg på nettopp dette. Se og lær:

Da har vi lært nok om latter for i dag.

Så det er bare til å sette i gang, le, le, LE!

Le til krampen tar deg og du får brokk!

Ha-he-ho-Hi-lde!

 

This entry was posted in Generelt. Bookmark the permalink.

2 Responses to Jeg ler,derfor er jeg.

 1. Kristian says:

  Her har du noe mer du kan le av! https://www.youtube.com/watch?v=o-50GjySwew

  • Tornerose says:

   Hahahahahaha,det der er DEFINITIVT en trenings-trend jeg er villig til å hive meg på!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>