“M.E-liv”

Jeg er med i en gruppe på facebook som heter M.E foreningen-unge voksne. Der var det en i kveld som skrev ett lite innlegg jeg synes var så bra at jeg har lyst til å dele det her :)

«ME- liv»

Har du vært i mørke, i ensomheten, et sted hvor du ikke klarte å gjøre annet enn å eksistere? Har du vært i kjelleren, kjent deg fanget i din egen kropp, og kun registrert at livet passerer mens du ligger og håper på bedre dager? Har du mistet jobb, skole, venner, trening, aktiviteter, sosialisering, og i en periode mistet du også deg selv? Har du smerter som aldri går over, og som endrer seg i styrke fra time til time? Har du kjent deg trist, ensom, fortvilet, frustrert, og tung til sinns fordi du kjenner deg så maktesløs? “Velkommen” til et «ME- liv».

Mange med ME kan si de har det bedre nå, at de har mange gode dager, fått nye venner, klarer kanskje å gå en tur og gjøre små aktiviteter. De holder motivasjonen oppe, fordi de skal bli friske en dag. Mange er mye bedre enn før, og noen dager tror de da også at de er friske, men de er ikke friske, de er kun bedre enn de var da de var på sitt aller verste.

De kan fortsatt ikke jobbe, eller gå på skole, de kan heller ikke trene slik som før. De må hvile før og etter aktivitet, klarer ikke følge med i samtaler med flere, klarer ikke kjøre langt i bil, tåler ikke sterkt lys eller lyder, tåler ikke mye stimuli uten å bli dårligere, og slik kan jeg fortsette….

Et liv med ME «stjeler» mye av ens livskvalitet, selv om man på nytt finner nye ting å fylle livet sitt med. Livet kan fortsatt inneholde mange gleder, men det er utfordrende å ha et «ME-liv» med alle dens symptomer som gjør det så tungt å leve med ME, og dens lune karakter gjør at man aldri kan planlegge noe i livet fordi dagsformen kan variere fra time til time.

Jeg jobber hver dag med å ha fokus på det jeg klarer og ikke på alt jeg ikke kan gjøre lenger. Jeg forsøker leve i nuet uten å tenke på fortid, ei heller bekymre meg for fremtid, og det er en stor kunst å få til det. Å leve med ME krever styrke, mot, og en enorm porsjon med tålmodighet.

Takk til henne.

Hilde.

This entry was posted in Generelt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>